štvrtok 17. februára 2011

Ďalšia pravda o kojení a (ne)šikovné ruky

V zásade mi kojenie nevadí, ale niekedy sa neviem dočkať chvíle, keď už to Teo nebude potrebovať. Prikrmovanie bol môj sen . Dočítala som sa, že sa začína ukončeným 6tym mesiacom a tak som netrpezlivo čakala. Kamarátky okolo mňa začali skúšať už o čosi skôr, lebo si to detičky žiadali, ale ten náš chalan stále vypadal, že mu mliečko odo mňa úplne stačí.

















Veľký deň sa blížil a ja som doslova strihala meter. Mrkvička, mištička, lyžička. Všetko čakalo v pozore nachystané a ja som sa tak trochu sebecky tešila, že jedno kojenie mi odpadne. Ani som sa nenazdala a nastal veľký deň. Mrkvičku som uvarila, popučila, naložila do misky a šlo sa na to. Teovi to bolo samozrejme spočiatku zvláštne, že čo za lopata s oranžovou masou sa to k nemu blíži, ale po pár sústach som bola až sama prekvapená ako žiadostivo papal a dokonca si pýtal viac. Zjedol  takmer pol mrkvy...a potom strašný nárek. Prečo asi? Samozrejme, že chcel ešte mliečko. Tak mi neostávalo nič iné, len sa pekne usadiť a nechať ho sa dotlačiť. Pochopila som, že ja by som sa asi tiež s kúskom mrkvy neuspokojila a náš Teo teda rozhodne nie je neduživé bábätko. Je to chlap. Potrebuje poriadnu stravu. A tak stále kojím tak ako predtým a čakám, čo bude ďalej. Snáď budúci mesiac, keď už dostane aj mäsko sa to zlepší.
Každopádne a myslím si, že je to práve vplyvom materstva, ma neopustila chuť tvoriť a vyrábať. Konečne som si zohnala farby na textil, nakúpila jednofarebné bodýčka, našla nejaké motívy a nahovorila Esa, aby mi vyrobil šablóny. Keďže moje ruky sú niekedy viac doľava a hneď prvý výtvor mal byť darček, neostávalo Esovi nič iné, ako začatú prácu aj dokončiť. Takže aj keď chuť tvoriť bola, len som sa prizerala ako na to. Ďalšie veci tiež napokon robil Eso, ale ja som si už čo to vyskúšala aspoň na nečisto a ďalšie už musím urobiť sama!


Tiež som konečne zohnala fimo hmotu a pustila do vyrábania, ako Eso hovorí, "feťáckych" náušníc tzv. rozťahovákov či ear expanderov. Nebolo to ale také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdalo. Modelovanie mi celkom šlo, ale potom prišlo na fázu vytvrdzovania výrobkov pečením v rúre. Z nejakého mne nepochopiteľného dôvodu, si majitelia bytu v ktorom bývame nezaobstarali rúru na pečenie. Podarilo sa mi od babky vyzískať „externú“ elektrickú s turbo pečením. Napríklad kura je tam kompletne upečené asi za pol hodinku, čo som predtým zvykla piecť aj dlhšie ako hodinu. Ale k veci. Výrobky treba piecť pri teplote 110 °C. Rúru som nastavila a piekla. Po polhodinke som skoro odpadla aké škaredé mi to ostalo. Skúsila som znova, teplotu znížila, ale situácia sa samozrejme zopakovala. Ešteže existuje to staré známe, do tretice všetko dobré...rúru som nastavila niečo nad 50 °C a konečne mi to vyšlo. Všetko som to od samej radosti hneď na seba pokvačkala. Teraz budem musieť počkať, kým Teo zaspí a pustím sa do ďalšej práce.



4 komentáre:

  1. No nevím, jestli mám dříve gratulovat k pěstitelským úspěchům, tvůrčím počinům nebo faktu, že můžeš nosit takové veliké a barevné okrasy. Já mám tedy jen pět dírek standarních rozměrů, ale vše, co je větší než obyč pecka, rozpaluje J doběla a nepřestává řádit, dokud se nezmocní:o) Bodýčka super! Levý motiv musí nutí do úsměvu. J.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :) no Tea to zatiaľ nejak neláka a nedráždi..a to mám ešte piercing v nose a obočí....čakám kedy sa na to vrhne a obtrhá mi to...potom asi nastane čas, keď si poviem, že už som veľká, dospelá mama a prestanem to nosiť :) a k tomu ľavému body...je to logo radiohead :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fanouškem odmala! Kamarád je basák v metalové kapele a dovezl malé z fesťáku zásobu triček, které se jejich babičkám až tak moc nezamlouvají:o) A třeba Tea vychováš i k respektu vůči osobitým šperkům. Já to štěstí neměla. Piercing jsem měla mezi L palcem a ukazovákem a šel. Ale věřím, že se vrátí. Chybí.o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak keď to začne J rešpektovať..čo určite začne, nejaké ti pošlem...dovtedy toho asi navyrábam spústu..a pierce na ruke znie dosť dobre :)inšpirácia.. :)

    OdpovedaťOdstrániť